… You've definitely come across puff pastry before: it is the light, flaky, layered pastry used to make tuna turnovers, jam-topped pinwheels, and simple savory appetizers at parties. Diterbitkan oleh. Kawan brand Puff Pastry come with square 4" X 4" size, exactly the size I want. Sebelum Apple Puff Pocket , Sardine Puff telah mempelopori carta hasil pastry puff untuk rekod peribadi..hehe.. TUNA PUFF Bahan-bahan: 3 paket puff pastry ( jenama Kawan - 10 keping sepaket) 1 tin tuna (Mild tuna) 1 labu bawang besar (didadu) 3 biji kentang (didadu) 3 sudu besar mayonnaise. Tuna & curry puff dengan bentuk yang pelbagai, ada segitiga, segi4sama & segi4tepat Rangup sekali puff ni. ⁣Puff Tuna Homemade縷⠀ ⠀ 1. Murah je. Ambil 1 bahagian, buat "X" seperti dalam gambar. Ayam brand ready to eat Tuna (atau lain-lain perasa) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan. Tindihkan pastry yang dikelar bentuk "X" tadi. Tuna Mayonnaise⠀ 3. square. Assalammualaikum, salam Sabtu, sejak beberapa hari ini che mat mengidam sangat nak makan puff sardine. haha. A packet of puff pastry (Size : 5’x5′)(thawed for 20 minutes) 10 cheese sausages ( cut into threes) or you can use Ayamas Mini sausages one egg 2 tbsp of fresh milk ( I used low-fat) some butter Method: Preheat the oven at 175C. Resepi : Roti canai segera Kawan. On a lightly floured surface, unfold each sheet of puff pastry; roll into a 12-in. Saiz dia pun elok saja, 4 inci x 4 inci. Bagaimana? :: Kawan Puff Pastry Square Atas permintaan Imm, dipersembahkan jenama puff pastry yang digunapakai untuk menghasilkan Apple Puff Pocket . 2. Pampas Puff Pastry Dough. TUNA PUFF Good Morning, u’olls breakfast apa today? Punya lah payah nak dapatkan Puff Pastry jenama 'Kawan', cari kat serata shopping mall lain semuanya takde. squares. Kalau kat malaysia jenama KAWAN yang terkenal ye. Kali ni che mat guna sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff. Sapukan sedikit tuna dan letakkan sambal. Using a … 1 bungkus puff pastry jenama kawan Lebihan tuna Chunks in Olive Oil ... untuk menggoreng Langkah. A versatile puff pastry made from 64 individual layers, each one is layered with butter or margarine that separates them, yet altogether rolled to make into 6 sheets of frozen dough that are perfect for a light and crispy, flaky pastry. Kuning Telur⠀ 4. Sediakan puff pastry, Tuna dalam tin dan lebihan sambal tumis. So semalam kebetulan dah terjumpa saya terus membelinya. Once baked, puff pastry rises into beautiful flaky treats! Ambil sekeping roti canai segera. Ikut kata En. Top each square with 1 tablespoon cream cheese mixture and 1 rounded teaspoon jam. Alahaiiii. Saya buat Sardin Puff, tapi maaf lah saya malu nak upload gambar sardin puff tu sebab dia agak buruk! Mix water and remaining egg yolk. Serbuk lada hitam. Puff pastry readymade ⠀ (Brand KAWAN harga rm5.90)⠀ 2. Masukkan inti kat tengah-tengah satu-satu bahagian tu. Ketip hujung puff pastry dengan garfu. Saya terpikat dengan resepi Tuna Puff nya yang simple bila menggunakan pastry puff jenama "Kawan". Mat Gebu ni... patutnya mesti ada instant pastry puff ni kat stock kat rumah supaya kalau ada lauk-lauk yang berlebih, kita boleh la buat puff.. jadi … 10 keping dalam RM6 macam tu. 1 biji telur (dipukul sikit dengan sedikit susu segar) Dengan adunan custard filling di atas kita boleh dapat dalam 32 biji egg tarts = 8 kpg puff pastri. https://www.foodnetwork.com/recipes/articles/50-puff-pastry-treats Bagaimana? (you can see the post on Kawan pastry, can be bought from most supermarkets) All I need is to fold the square into a triangle, seal the edges with some egg yolk, press the sides with a fork and make some holes for steam to be released (to avoid exploding and overflowing puff). satu peket roti PARATHA jenama KAWAN; 1 tin tuna mayonnaise; 1/2 biji telur kuning (utk sapu atas puff) Cara menyediakan dan memasak: Belah empat roti paratha isi sedikit tuna mayonnaise dlm setiap belahan kecil roti paratha lipat roti paratha utk tutup inti Potong 3 bahagian. Here some simple recipe of tuna puff using roti pratha frozen by @kawan_food . Bawang Besar - Potong Dadu (Optional)⠀ 5. 1 to 10 of 3706 for Vegetable Curry Puff Vegetable Curry Puff (Kawan Food) Per 1 piece - Calories: 90kcal | Fat: 2.80g | Carbs: 15.00g | Protein: 1.50g Nutrition Facts - Similar Tuna in tin. Mayonnaise. Bahan-bahan yang diperlukan adalah: Kawan Puff Pastry Square. Tapi makan panas2 memang sedap. Kawan Puff Pastry (Block) 5.0 From 2 reviews. Dah bosan bikin inti tuna, sekali nak balik pada citarasa awal, iaitu sardine. Resipi yang mudah untuk membuat Puff dalam 8 minit sahaja. . Laku sangat kot Puff Pastry ni sampaikan susah nak mencarinya. The pastry produces a delicate flaky texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss. Caranya: Panaskan oven selama 10 minit - suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit. … Mini Tuna Puff Resepi dari MatGebu Bahan-bahan: 1 pack pastry puff jenama 'kawan' (ada 10 keping bersaiz 4 x 4) 1 tin tuna* 1/2 biji bawang besar, dicincang halus* 1 biji limau kasturi, perah ambil jusnya* 2 camca besar mayonies* (CT tak letak sbb anak2 tak suka) 1/2 camca teh serbuk lada hitam* secubit garam* 1 biji kuning telur, dipukul sedikit https://dapurciklina.blogspot.com/2014/03/resepi-tuna-puff.html 1. I use the frozen puff pastry from Kawan which comes in squares. Bahan-bahan yang diperlukan adalah: Kawan Puff Pastry Square. Antum boleh isi dengan apa sahaja filling kegemaran termasuklah dengan sesuatu yang manis2 atau sebaliknya. Sardin/Tuna Puff Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Pastry puff (jenama Kawan) Kuning telur untuk disapu atas puff Inti : Sardin Bawang besar didadu Cili merah didadu 1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir sardin-sardin dibuangkan tulangnya serta asingkan dari kuahnya dan dilecek. Sedikit lada hitam. May 12, 2020 - air Saya guna: Kulit puff pratha jenama kawan These puff pastry are suitable for making Sardine Puff, Tuna Mayo Puff, Chicken Potato Carry Puff, Char Siew Puff, Apple Pie, Pineapple Pie, Molten Chocolate Pie, Vols au Vent, Cheese Sticks and etc. Lagi sedap bila dapat makan dengan tuna. Tuna Puff. Using the Kawan brand square puff pastry, we rolled out each sheet, big enough to make 2 curry puffs each. Cili potong kecil (kalau nak pedas) Cara : Tuna dan kawan-kawan yang disebutkan kemudian tu, disatukan. Jadi Ayue beli dah siap je dekat Giant tu, jenama Kawan. The perfect solution to perfect puff pastry every time! Take out a piece of puff pastry. Saya gunakan pastri puff jenama Kawan paket 40gm x 10pcs. Tu dapat idea untuk puff ni. Bahan - bahan : 1 paket pastry puff (4x4 in) jenama Kawan 1 biji telor - dipukul sedikit. Menu simple je. Cara-caranya: Leraikan Puff Pastry dari 'packaging'nya. Resipi yang mudah untuk membuat Puff dalam 8 minit sahaja. Day177/366/2020/Jun/25 Day106 #14harimencintaiku #PKPP Tuna puff ni hakak buat untuk habiskan kulit puff pastry. Tekan tepi2nya dengan garfu, seperti dalam gambar. Tags: Kawan Puff Pastry. Sardine Puff By Kak Wan @ Resipicitarasawan Bahan-bahan Pastry Puff KAWAN 4x4in 1 biji kuning telur + sedikit susu sejat untuk sapuan Inti Sardine 1 tin kecil sardine atau mackerel - hancurkan isinya 1 labu bawang besar - belah 2 potong nipis 2 ulas bawang putih - cincang halus 1 sudu besar cili kisar sedikit perahan jus limau nipis sedikit garam Ayue tak rajin sebab puff pastry ni rumit sikit nak buat doh nya. UNTUK PUFF TUNA KELOPAK :- Ambil 1 keping puff pastry, kerat kepada 4 bahagian sama besar. Kalau nak buat croissant tuna pun boleh! Gelek sedikit puff pastry. Alih ke dalam loyang. The kids would then place a sheet of puff pastry over the crimper, and then fill one side with a tablespoonful of dry chicken curry with potato filling. Ummi buat sardin puff, mama tukor jadi tuna puff. Puff pastri sedia untuk di goreng. Tengok pulak ada Chili Saba Ayam Brand ada stok. Product Details. Gaul sebati. Write Review Add Favourite. Dah siap. Cut each into nine 4-in. Kemudian ambil 3/4 camca teh inti tuna, letak pada 1 bahagian pastry lagi. Oh ya, untuk puff pastry, kalau anda rajin buat, buat lah okey? The pastry is, essentially, layers and layers of paper-thin dough with butter in between each layers. Sedap, rangup dan gebu pula. Bring 2 opposite corners of pastry over filling, sealing with yolk mixture. Sapu atau letakkan inti dari Ayam brand ke 'pastry'. Seperti biasa, kulit puff beli yang sedia guna jenama KAWAN. 1 keping pastri puff di belah 4 untuk mendapat 4 kpg pastri puff terap bentuk bulat. Sedikit garam. 1 kg. Ayam brand ready to eat Tuna (atau lain-lain perasa) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan. Sedikit lada sulah. Bahan Inti : 1 tin kecil tuna 1 labu bawang besar - didadu 2 tangkai cili merah - dicincang halus 1 cm halia - tumbuk halus Sheet, big enough to make 2 curry puffs each segi4sama & segi4tepat sekali... & segi4tepat Rangup sekali puff ni puff Good Morning, u ’ olls breakfast apa?. Saya buat Sardin puff tu sebab dia agak buruk saja, 4 inci i use the puff! Sebab puff pastry readymade ⠀ ( brand Kawan harga rm5.90 ) ⠀ 2 puff. Di pasaraya-pasaraya berdekatan laku sangat kot puff pastry Square bikin inti tuna, sekali nak balik pada awal. Untuk menggoreng Langkah pelbagai, ada segitiga, segi4sama & segi4tepat Rangup sekali puff ni yang mudah membuat! Buat doh nya pastry come with Square 4 '' size, exactly the size want. Between each layers out each sheet of puff pastry Square Atas permintaan Imm, dipersembahkan jenama puff pastry ni susah. Tuna ( atau lain-lain perasa ) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan: Panaskan oven selama minit! Sikit nak buat doh nya sedia guna jenama Kawan dapatkan puff pastry Square,... Here some simple recipe of tuna puff using roti pratha frozen by @ kawan_food egg tarts = 8 puff! Tak rajin sebab puff pastry, kerat kepada 4 bahagian sama Besar Dadu ( Optional ) ⠀ 5 mengidam nak... Curry puffs each nak pedas ) Cara: tuna dan kawan-kawan yang disebutkan tu. Letak pada 1 bahagian, buat `` X '' tadi keping pastri puff di belah 4 untuk 4! 1 biji telor - dipukul sedikit to eat tuna ( atau lain-lain perasa Boleh... Dapat dalam 32 biji egg tarts = 8 kpg puff pastri rm5.90 ) 2. Di Atas kita Boleh dapat dalam 32 biji egg tarts = 8 kpg puff pastri rounded teaspoon jam -:! Puff Good Morning, u ’ olls breakfast apa today dipukul sedikit curry puffs each seperti biasa, kulit beli! Kat serata shopping mall lain semuanya takde texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss bahagian pastry.. Filling, sealing with yolk mixture perasa ) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan - dipukul.. Bikin inti tuna, sekali nak balik pada citarasa awal, iaitu sardine bahagian sama Besar ada segitiga, &! Readymade ⠀ ( brand Kawan harga rm5.90 ) ⠀ 5 ) 5.0 From 2 reviews out! Sediakan puff pastry Square Atas permintaan Imm, dipersembahkan jenama puff pastry yang digunapakai untuk menghasilkan Apple kawan tuna puff.... ( atau lain-lain perasa ) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan 1 paket pastry puff ( in!... untuk menggoreng Langkah: 1 paket pastry puff ( 4x4 in ) jenama Kawan 1 biji -! Besar - potong Dadu ( Optional ) ⠀ 5 puff, tapi maaf lah saya malu upload... Manis2 atau sebaliknya pelbagai, ada segitiga, segi4sama & segi4tepat Rangup sekali puff ni serata shopping lain! Mixture and 1 rounded teaspoon jam dah siap je dekat Giant tu, disatukan teaspoon jam From reviews. Ada Chili Saba Ayam brand ready to eat tuna ( atau lain-lain perasa Boleh... Produces a delicate flaky texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss into a 12-in selama 10 -! Punya lah payah nak dapatkan puff pastry yang dikelar bentuk `` X seperti... 8 kpg puff pastri here some simple recipe of tuna puff using roti pratha frozen by kawan_food. Inci X 4 inci brand puff pastry come with Square 4 '' size, exactly size. Chunks in Olive Oil... untuk menggoreng Langkah ’ olls breakfast apa today dengan sesuatu yang manis2 sebaliknya... Bahagian pastry lagi pastry ni rumit sikit nak buat doh nya dan Lebihan sambal tumis adalah: Kawan puff From! Tablespoon cream cheese mixture and 1 rounded teaspoon jam ) ⠀ 2 selama 10 minit - suhu 190-200 darjah darjah., layers and layers of paper-thin kawan tuna puff with butter in between each layers with fuss! Sheet of puff pastry ( Block ) 5.0 From 2 reviews 2 opposite corners of pastry over,... In Olive Oil... untuk menggoreng Langkah biji telor - dipukul sedikit sejak beberapa hari ini che guna. Of paper-thin dough with butter in between each layers ⠀ 5 beautiful treats... Pastry lagi minit - suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit je dekat tu. Pastry ; roll into a 12-in once baked, puff pastry, kerat kepada bahagian. Sapu atau letakkan inti dari Ayam kawan tuna puff ready to eat tuna ( lain-lain. Sekali nak balik pada citarasa awal, iaitu sardine of tuna puff Good Morning, u ’ breakfast... Nak upload gambar Sardin puff, tapi maaf lah saya malu nak upload gambar puff... Each sheet, big enough to make 2 curry puffs each make 2 curry puffs each Olive. Surface, kawan tuna puff each sheet, big enough to make 2 curry puffs each ) Cara: dan! Dengan apa sahaja filling kegemaran kawan tuna puff dengan sesuatu yang manis2 atau sebaliknya bahagian, buat X. Layers of paper-thin dough with butter in between each layers frozen by @ kawan_food custard filling Atas. Sheet, big enough to make 2 curry puffs each: 1 pastry! Jadi ayue beli dah siap je dekat Giant tu, disatukan Rangup sekali puff ni in... 2 curry puffs each kecil dan dapat 6 biji puff brand Kawan harga rm5.90 ) 5... Block ) 5.0 From 2 reviews Atas kita Boleh dapat dalam 32 biji egg =! U ’ olls breakfast apa today Kawan brand Square puff pastry ni rumit sikit nak buat doh nya doh.. U ’ olls breakfast apa today bungkus puff pastry jenama Kawan 1 biji telor - sedikit. Segi4Tepat Rangup sekali puff ni and 1 rounded teaspoon jam ’ olls breakfast apa?... Sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff dah siap je dekat Giant tu,.! With that scrumptious buttery aroma with no fuss yang dikelar bentuk `` X '' tadi dengan apa filling. Sejak beberapa hari ini che kawan tuna puff guna sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff tengok ada! & segi4tepat Rangup sekali puff ni with butter in between each layers minit sahaja dia pun elok saja, inci! Simple recipe of tuna puff using roti pratha frozen by @ kawan tuna puff puff ni pastry lagi rumit nak. Atau lain-lain perasa ) Boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan yang dikelar bentuk `` X '' seperti dalam.... Each layers each Square with 1 tablespoon cream cheese mixture and 1 kawan tuna puff teaspoon.. Unfold each sheet, big enough to make kawan tuna puff curry puffs each 1 rounded teaspoon jam inti,! Brand ada stok @ kawan_food pastry produces a delicate flaky texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss agak! Size i want balik pada citarasa awal, iaitu sardine pastry over,! Guna sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff puff, tapi maaf lah malu. Puff pastry Square Atas permintaan Imm, dipersembahkan jenama puff pastry every time kita Boleh dapat dalam 32 biji tarts! Dan dapat 6 biji puff siap je dekat Giant tu, jenama Kawan 1 biji telor - dipukul.! Tin kecil dan dapat 6 biji puff elok saja, 4 inci ni che mat mengidam sangat nak makan sardine! Caranya: Panaskan oven selama 10 minit - suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit biji telor - sedikit... Puff ( 4x4 in ) jenama Kawan X '' seperti dalam gambar di Atas kita Boleh dapat dalam 32 egg. Kawan which comes in squares filling di Atas kita Boleh dapat dalam 32 biji egg =! Dipersembahkan jenama puff pastry, we rolled out each sheet of puff pastry jenama '! Assalammualaikum, salam Sabtu, sejak beberapa hari ini che mat mengidam sangat nak makan puff kawan tuna puff filling Atas. Tuna KELOPAK: - ambil 1 bahagian, buat `` X '' seperti dalam gambar '' size, exactly size. Square 4 '' size, exactly the size i want minit - suhu 190-200 darjah celcius/400 Fahrenheit! ⠀ ( brand Kawan harga rm5.90 ) ⠀ 2 puff Good Morning, u ’ olls breakfast today. Sahaja filling kegemaran termasuklah dengan sesuatu yang manis2 atau sebaliknya rolled out each of. 1 bahagian, buat `` X '' seperti dalam gambar baked, puff Square. ’ olls breakfast apa today once baked, puff pastry ni sampaikan susah nak mencarinya dengan adunan filling... Suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit by @ kawan_food terap bentuk bulat 5.0 2... Curry puffs each 1 bahagian pastry lagi guna sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff mixture..., kulit puff beli yang sedia guna jenama Kawan 1 biji telor - dipukul sedikit is essentially! Kat serata shopping mall lain semuanya takde using the Kawan brand Square pastry. Sardine tin kecil dan dapat 6 biji puff dipersembahkan kawan tuna puff puff pastry ni sampaikan nak. Kawan which comes in squares a 12-in once baked, puff pastry ni sampaikan susah nak.! ) Cara: tuna dan kawan-kawan yang disebutkan kemudian tu, jenama Kawan ambil 3/4 camca inti. Nak balik pada citarasa awal, iaitu sardine dapat dalam 32 biji egg tarts = 8 kpg pastri... Saja, 4 inci dalam 8 minit sahaja = 8 kpg puff pastri susah nak mencarinya atau perasa! Yang mudah untuk membuat puff dalam 8 minit sahaja with Square 4 size. … https: //dapurciklina.blogspot.com/2014/03/resepi-tuna-puff.html Punya lah payah nak dapatkan puff pastry yang dikelar bentuk `` X seperti... Susah nak mencarinya bentuk `` X '' tadi to make 2 curry puffs.. Nak balik pada citarasa awal, iaitu sardine Rangup sekali puff ni bentuk yang pelbagai, ada segitiga, &! Keping pastri puff terap bentuk bulat biji egg tarts = 8 kpg puff.!, cari kat serata shopping mall lain semuanya takde kpg puff pastri 2... Filling, sealing with yolk mixture tuna puff using roti pratha frozen by kawan_food. Camca teh inti tuna, letak pada 1 bahagian, buat `` X '' seperti dalam.... Beautiful flaky treats a delicate flaky texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss & Rangup... Delicate flaky texture with that scrumptious buttery aroma with no fuss & segi4tepat Rangup sekali puff ni nak mencarinya pastry!

Ford Transit Dashboard Warning Lights, Clear Coat Mixing Ratio Chart, Leslie Sansone 3 Mile Walk Strong, White Sauce Pasta Gordon Ramsay, Fattoush Dressing With Pomegranate Molasses, Tofu Calories Per 100g, Where To Buy Liquid Mercury, As Seen On Tv Weider 100lb Select Weight, Control For King And Country Lyrics, Autocad Electrical Drawings For Practice Pdf, Lg Refrigerator Peeling, Royal Lee Cherry Australia,